米高宅生活字典

宅到某個境界,也是一種生活態度

NTT 東日本

leave a comment »

NTT 東日本早前(其實都係好耐之前)為左宣傳佢地嘅光纖網路,拍左一系列主題叫「光,使人更加安心」嘅廣告,新垣結衣做女主角,槇原敬之做作曲作詞,成套廣告系列每個故事獨立得來又有D關連,都係圍繞住新垣結衣自己一個上東京生活所發生嘅事。故事雖然係好普通,但係睇完你就會發覺好 Touch,唔需要好似香港咁搵黎明 + 阿 May 再用幾百萬黎拍外景製做震撼效果,簡簡單單講下日常生活點滴,有時黎得更多窩心。

1. 幼稚園實習生篇

2. 家政科學生篇

3. 上京篇

4. 雨天篇

5. 一人暮篇
呢個要自己上佢 Official Website 睇:http://special.goo.ne.jp/ntt-east/

四分鐘的廣告,香港好少見,雖然聽落四分鐘好似好長,但係你睇落一D都唔覺得累贅,不多不少,剛剛好交待了一個故事。可以用四分鐘廣告帶出幸福窩心的感覺並不容易,現實生活中,要你帶給身邊人這種感覺,也不容易吧? 即使是出自真心,對方也未必可以感受得到,但縱使對方感受不到,只要對方有得著,這個付出,我認為也是值得的。

Written by bearyung

July 31st, 2007 at 1:08 am

Posted in Uncategorized

Tagged with

Leave a Reply