米高宅生活字典

宅到某個境界,也是一種生活態度

你不知道這樣做很愚蠢嗎?

leave a comment »

用父親對頭人產品「說不過去」
蓋茨禁子女用iPhone 妻子罕有受訪 談教子女之道

(明報)3月4日 星期三 05:05
(上刪一千字,下刪幾百字,要看全文,自己去睇

蓋茨禁止子女使用iPod,相信與iPod的產品質素無關。《新聞周刊》記者利維(Steven Levy)透露,2001年iPod上市前,他曾向蓋茨展示iPod,蓋次當時說﹕「這看來是優秀的產品。」蓋茨拍檔、微軟現任主席鮑爾 默(Steve Ballmer)2006年接受《財富》雜誌訪問時亦表示,自己沒用iPod,「我與孩子都沒用iPod,我已向孩子洗腦﹕你不可用Google,你不可用iPod」。

微軟走下坡的原因,就是因為那些高層。「你不可用Google,你不可用iPod!」天呀,你間巨無霸咁犀非利,點解你唔憑實力整得好過 Google, 好過 iPod,令你的孩子理所當然地唾棄 Google, 恥笑 iPod。用呢 D 低級的招素,我管你幾有威嚴,最多,咪淨係叫到自己的仔女唔去用,比你贏咗,好巴閉嗎?

現實就擺在眼前,Google 及 iPod 真是比 Microsoft TMD Zune 及 Live.com 好用得多嘛!為何不客觀地想想為何連親生骨肉都唔幫襯你,憑實力做好自家產品,立下決心要仔女不久將來將 iPod 放進紙皮箱,張 Google 從 Bookmark bar 刪掉!這樣,才贏得英雄、贏得光彩。

Written by bearyung

March 6th, 2009 at 12:52 am

Posted in Uncategorized

Tagged with

Leave a Reply