米高宅生活字典

宅到某個境界,也是一種生活態度

化粧品、護膚品也有OEM?

with 5 comments

1. 市面上化粧品牌子多如天上繁星,如果間間都有自己嘅LAB,咁你就唔會買到$30一樽嘅洗面乳,更唔會有$10一塊嘅面膜。

2. 莫講話LAB,好多連自己嘅測試工場、生產工場同埋包裝工場都冇,好喇,咁佢地係點將呢件貨上架的呢?

3. 答案是:藥廠。

4. 藥廠除了生產藥物外,還會用剩如的生產力來製造化粧品及護膚品,再 sell 給各大小品牌。

5. 通常每隻OEM產品也有幾個檔次,客人們(化粧品公司)當然不會買最貴的(最平的反而有不少細公司買,經包裝後送到化粧品平價連鎖店散貨),客人主要是採購中間貨色,再由藥廠大量生產,所以A, B, C品牌的產品,可能背後是同一間廠,同一條主配方,只是一個買中下,一個買中上貨色。

6. 藥廠也要從化粧品及護膚品公司手上謀取利潤,所以他們也想盡辦法降低成本。

7. 最常見做法,是添加防腐劑、殺菌劑、穩定劑、礦物油等有害物,擺放的時間更加長,減低成本,但因為以上物質會有一陣難聞氣味(類似超能膠),為了遮蓋,便添加大量香料,巧立明目說有「牛奶精華」、「xx花精華」,以香精味蓋過臭味。

8. OEM化粧品、護膚品一般也有 3-5年的「保質期」,但只能保證該產品不會變臭、變壞,其營養和有效成份早於頭一兩年便已經失去。

9. 所以一般化粧品、護膚品不會有生產日期,只會印上「使用期限」,如果你今天買了一件 2013年到期的產品,你以為好新鮮,其實,佢有可能係三年前(2008年)生產的。

10. 呢個,就係點解有化粧品超市可以賣到D產品咁平。

11. 買化粧品、護膚品,應該選購印有生產日期的品牌,如果由研發、測試、生產、包裝全保自己做晒,咁就更加放心喇!

Written by bearyung

April 3rd, 2011 at 1:25 am

Posted in Uncategorized

Tagged with

5 Responses to '化粧品、護膚品也有OEM?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '化粧品、護膚品也有OEM?'.

  1. 讚一個。所以”無添加”是非常重要?

    leonlei

    3 Apr 11 at 9:12 am

  2. 就算唔「無添加」,至少買化粧品及護膚品時,要清楚知到呢件產品係點黎,唔好將 D unknown 搽上自己身體上面

    bearyung

    3 Apr 11 at 9:37 am

  3. 我知道某些香港代理會在入口產品後再自行到化工原料廠找化學品稀釋,重新包裝成寵物用美容液出售…
    某S__牌。

    CAN

    6 May 11 at 1:24 am

  4. 寵物都要美容咁犀利? 勁…

    bearyung

    6 May 11 at 10:30 am

  5. 唉,係呀,某郭姓女星仲要係報章宣揚寵物做SPA

    CAN

    8 May 11 at 3:44 am

Leave a Reply